English Nederlands
 
___

___

___

  Over ServiceImmo
  Klantervaringen 
  Over Frankrijk

  Feiten
        Regio's
        Bestuur
        Klimaat
        Transport
        Economie
  Bourgogne
        Steden
        Activiteiten
        Historie
        Overnachten
  Oriënteren
        Makelaar
        Deskundigheid
        ServiceImmo
        Woordenlijst

U bent hier: ServiceImmo makelaars  >  Over Frankrijk  >  Feiten over Frankrijk  >  De Franse economie
De Franse economie

Frankrijk is na Duitsland en Groot-BrittanniŽ de grootste economische macht in Europa en een belangrijke exportmarkt voor Nederland. Tot de Tweede Wereldoorlog was landbouw de voornaamste economische activiteit in Frankrijk.

De landbouw en veeteelt
Het belang van de landbouw is in Frankrijk sinds de Tweede Wereldoorlog sterk afgenomen. Toch heeft het land nog steeds de grootste landbouwsector van de Europese Unie. Ongeveer de helft van de landbouwgrond wordt gebruikt om graan te verbouwen, dat levert echter relatief weinig op. Andere gewassen als fruit, olijven en druiven voor de productie van wijn nemen veel minder plaats in, maar zorgen voor hogere verdiensten.

Daarnaast heeft Frankrijk een belangrijke veeteeltsector. De Franse boeren leveren het meeste rundvlees, kalfsvlees en pluimvee van West-Europa. De veeteelt is bijvoorbeeld goed zichtbaar in de Bourgogne waar vee graast op de groene heuvels tussen de heggen en boomwallen die zo typerend zijn voor het landschap in die regio.

De wijn
Frankrijk is wijn. De wijnindustrie is van oudsher erg belangrijk voor het land. Een lunch of diner gaat bijna altijd samen met een goed glas wijn. De productie is dus voor een groot deel bestemd voor de binnenlandse markt, maar er worden ook enorme hoeveelheden wijn geŽxporteerd. Op mondiaal niveau is Frankrijk ťťn van de belangrijkste wijnproducenten.

De bekendste wijngebieden zijn de Beaujolais, Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Charentes, Corsica, CŰtes du RhŰne, Elzas, Jura-Savoie, Languedoc-Roussillon, Loirevallei, de Provence en het Zuidwesten.
De centra van de wijnhandel zijn Bordeaux, Reims, Dijon en Cognac.

De energie
Frankrijk is graag onafhankelijk van andere landen. Daarom heeft het veel geÔnvesteerd in de productie van energie, vooral kernenergie. Ruim driekwart van de elektriciteit die in Frankrijk wordt opgewekt komt van kerncentrales. Waterkrachtcentrales leveren zo’n 20 procent.

De automarkt
Jaarlijks worden in Frankrijk rond de 2 miljoen auto's geproduceerd, voornamelijk door Peugeot-CitroŽn (PSA) en Renault. Op de Franse wegen is duidelijk te zien dat de eigen auto-industrie bij Fransen de voorkeur geniet boven buitenlandse merken: de twee grootste producenten hebben meer dan 60 procent van de Franse automarkt in handen.

Het toerisme
Door de variatie in landschap, klimaat en attracties is Frankrijk het hele jaar door een populaire toeristische bestemming, met een piek in de zomer. In de top-10 van vakantielanden staat Frankrijk bij Nederlanders al jaren op nummer 1. Ook Duitsers, Britten en Belgen gaan graag naar Frankrijk. Daarbij komen nog de Fransen zelf, van wie een groot deel de vakantie in eigen land doorbrengt.

In de zomer zijn de zuidelijke departementen, de Middellandse Zeekust en de westelijke kuststrook in trek. In de winter vieren veel buitenlanders vakantie in de skigebieden, vooral in de Alpen. De hoofdstad Parijs is het hele jaar door een toeristische trekpleister. De Bourgogne is erg in trek bij liefhebbers van mooie, oude stadjes en prachtige groene heuvellandschappen, bij liefhebbers van outdooractiviteiten en bij wandelaars.

sitemap