English Nederlands
 
___

___

___

  Over ServiceImmo
  Klantervaringen 
  Over Frankrijk

U bent hier: ServiceImmo makelaars  >  Over ServiceImmo  >  Klantervaringen  >  Fermette Kopen Bourgogne

Het kopen van een fermette in de Bourgogne

Wanneer de Franse notaris het voorlezen van de akte beŽindigd, dan weet je dat op een haar na eigenaar het kopen van je boerderij in Frankrijk is afgerond. Maar voordat het zover is gekomen, is er veel aan vooraf gegaan.

Al meer dan 25 jaar brengen wij onze zomervakantie door in Frankrijk. Kamperen met de kinderen meestal aan de Atlantische kust, met onderweg zo nu en dan een andere streek. Later als ze groter worden, fietsen in de Alpen, PyreneeŽn. Een dan ontdek je dat Frankrijk eigenlijk overal mooie streken heeft. Dan kom je op een punt: ja, we zouden misschien wel eens een fermette willen kopen in Frankrijk, een vaste stek van waaruit je ook nog eens een week of wat kunt trekken, inderdaad naar al die andere mooie streken.


Vandaar dat we ons een aantal jaren geleden o.a. hebben geabonneerd op het magazine “Frankrijk”, want daarin wordt veel geadverteerd met onroerend goed. En zo’n 6 jaar geleden viel ons oog op een fermette in Frankrijk, maar die bleek al snel verkocht te zijn.

Het idee om een fermette in Frankrijk te kopen verdween daarop eerst maar weer in de ijskast, maar zo nu en dan borrelde het idee toch weer op. En zo kwam het dat ons oog op een fermette viel die te koop stond in de Bourgogne. Een streek die in 1 dag met de auto te bereiken is.

Fermette te koop in de Bourgogne

In de najaarseditie van het Frankrijk-magazine werd geadverteerd met een fermette die te koop stond in het zuid-westelijk deel van de Bourgogne. Het was een advertentie van ServiceImmo die zich in de Bourgogne heeft gevestigd. We besloten daar maar eens werk van te maken en uiteraard nog een aantal te koop staande fermettes in de Bourgogne te selecteren. Eind november zijn we naar de Bourgogne gereisd, van waaruit we de bezichtigingen zouden doen en waar wij voor de nacht hadden gereserveerd bij een Frans echtpaar.

Daar stonden we dan op 30 november om goed 9 uur bij de kerk te wachten op Sjoerd. Even later reden we door het prachtige gebied en hebben 6 te koop staand fermettes in de Bourgogne bezichtigd. Eťn van de fermettes sprak ons het meeste aan vanwege de ligging en de fraai aangelegde tuin. Wat ons opviel was het feit dat de grootte van het perceel niet veel invloed had op de vraagprijs: je kon genoeg een fermette in de Bourgogne kopen onder de 100.000 euro met soms wel 1 of 2 ha.grond. Waar we met name op gelet hebben: hoe is de staat van onderhoud, wat is er aan isolatie gedaan en, wat wij heel belangrijk vonden, hoe is de verwarming geregeld. Je ziet heel veel fermettes in de Bourgogne te koop staan, die alleen met houtkachels worden verwarmd of elektrisch of een combinatie van beide. Vooral wanneer je er dan niet frequent naar toe gaat, kun je met name in de winter tegen problemen als bevriezing etc.aanlopen. De fermette die wij in de Bourgogne wilden kopen, beschikte daarentegen over een op olie gestookte, overigens geheel nieuwe, CV-installatie. Zodat je dan ’s-winters de zaak een beetje op temperatuur kon houden. Bovendien was deze fermette geÔsoleerd en o.a. van dubbele ramen voorzien. Het beschikte over een dubbele (in 2006 gebouwde) garage, voor ons erg handig omdat we daar onze kampeerwagen kunnen stallen, zodat die niet meer helemaal mee hoeft naar Nederland.

Van ServiceImmo kregen wij direct al een bijzonder goede indruk, niet alleen omdat men Nederlands sprak (en door één medewerker zelfs Fries) maar ook vanwege hun bedrijfsopvatting. Uiteraard heb je als Nederlander nauwelijks kaas gegeten van de juridische aspecten als je een fermette gaat kopen in Bourgondie. Vandaar dat ServiceImmo het hele gebeuren voor je regelt tot en met het sleutelklaar opleveren van de fermette. Ook de aansluitrechten voor elektra en water wordt door hen geregeld en zelfs het (verplicht) openen van een bankrekening.

Terug in Nederland hebben we na overleg besloten om de fermette in de Bourgogne te kopen. En na tussenkomst van Sjoerd zijn we het eens geworden over de koopprijs. Ja en dan begint het hele circus van de Franse bureaucratie te draaien. Eerst krijgt elk van de echtelieden een aangetekende brief, waarin je wordt gewezen op je rechten krachtens de Code de la Construction et de l’Habitation. Vervolgens ontvang je ter ondertekening het compromis de Vente met een serie onderzoeksrapporten. Deze moeten door de verkoper worden aangeleverd en moeten worden opgesteld door een bevoegd bureau. Het gaat om:
- een “rapport de reperage amiante” hetgeen betrekking heeft op asbest;
- een “constat des risques d’exposition au plomb”. Dit heeft betrekking op lood;
- een “etat de l’installation interieure d’electrique” hetgeen betrekking heeft op de toestand van de electrische installatie;
- een “diagnostic performance energetique”, betrekking hebbende op de isolatiewaarde van de woning.
De hele stapel papier moet per blad worden voorzien van parafen en uiteraard teruggestuurd, waarna wij de datum voor de aktepassering overeen zijn gekomen, overigens bij de notaris geselecteerd door ServiceImmo. Want in Frankrijk heb je notarissen in soorten en volgens hen stond dit kantoor in elk geval als betrouwbaar aangeschreven.

En zo begon dus onze vakantie van dat jaar: op 14 juli richting de fermette die we in de Bourgogne hadden kunnen kopen. De eerste nacht nog op een camping en op 15 juli ’s-middags de akte passeren bij notaris. Een heel gezelschap: de verkopers hadden hun eigen notaris meegenomen, zodat we met 7 man aanwezig waren. Na wat gesteggel over keukenkastjes en kastdeuren die de verkoper had meegenomen naar zijn nieuwe onderkomen, hebben we uiteindelijk de akte getekend, nadat de kastdeuren door de notaris aan ons waren toegewezen.

Dan wordt het ineens erg druk want onze fermette in de Bourgogne moest schoon, er moesten meubels in, elektrische apparatuur, lampen en noem maar op. Dus eerst maar op vrijdag naar Parijs om de meubels bij IKEA te kopen die we in het filiaal in Groningen hadden uitgezocht. Bus huren, op en neer naar Parijs, kastdeuren ophalen bij de vorige eigenaars, vervolgens naar onze fermtte, zaken uitladen en terug naar de camping. Zaterdag bus inleveren en meubels monteren, uiteraard eerst het bed.

En dan breekt de dag aan, dat je er daadwerkelijk in kunt trekken en je droom - dat je een fermette in de Bourgogne kunt kopen - in vervulling is gegaan.

Evert en Yfke Drijver - St. Maurice

Heeft u vragen over het kopen van een fermette in de Bourgogne?

Mail ons via onderstaand formulier en wij helpen u graag verder.


sitemap